1. Основні поняття електромагнітної сумісності

1. Основні поняття електромагнітної сумісності

Електромагнітна сумісність - це здатність електрообладнання задовільно функціонувати в умовах електромагнітних впливів з боку навколишнього середовища, а також не чинити неприпустимого впливу на це навколишнє середовище, яка включає в себе інше електрообладнання [2].

Останнім часом пильна увага приділяється питанням забезпечення електромагнітної сумісності електронних пристроїв і модулів з їх окремими вузлами і компонентами.

Зростання вимог до подальшого поліпшення характеристик електромагнітної сумісності обумовлений тим, що область застосування електронних пристроїв постійно розширюється. Системні рішення на основі мікроелектроніки і напівпровідникової електроніки застосовуються у всіх сферах промисловості, домашнього господарства і на транспорті. В даний час оцінка продукції з точки зору ЕMC необхідна в ще більшому ступені, ніж на ранніх етапах розвитку електроніки.

Основні поняття електромагнітної сумісності розглядають вплив як випромінюваних, так і кондуктивних перешкод (наведення), що поширюються по провідниках (наприклад, наведення по ланцюгах живлення), а також чутливість електрообладнання до впливу перешкод (стійкість). При цьому характеристики електромагнітної сумісності можуть визначатися в смузі частот 0 ... 400 ГГц. Взаємозв'язок основних понять електромагнітної сумісності приведений на малюнку 11.1.

Електромагнітна сумісність (EMC)

 

 

 

Електромагнітні випромінювання (EMI)

Електромагнітна чутливість (EMS)

 

 

 

 

 

 

 

Наведені завади

Випромінювані завади

Стійкість до наведених завад

Стійкість до випромінюваних завад

 

 

Струм завади

Електричне поле

Струм завади

Електричне поле

 

 

Напруга завади

Магнітне поле

Напруга завади

Магнітне поле

 

 

 

Електромагнітне поле

 

Електромагнітне поле

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малюнок 11.1 - Різні аспекти електромагнітної сумісності