Section outline

    • Важливий напрям у сучасній комплексній системі відновлення – цілеспрямована регуляція обміну речовин лікарськими засобами і продуктами спеціалізованого харчування. Особливості застосування величезної кількості лікарських препаратів суттєво відрізняються від відомих у клінічній фармакології, розроблених для хворої людини. Здобутки “звичайної” фармакології складно перенести на спортсменів. Загальні принципи й досягнення спортивної фармакології розробляються передусім для висококваліфікованих спортсменів, але застосовуються стосовно здорової людини у період інтенсивних і значних фізичних навантажень.


    • Вітаміни. Препарати що впливають на метаболізм. Ноотропи. Адаптогени та імуномодулятори. Антигіпоксичні засоби.


    • Суттєве значення у виборі схеми фармакологічної корекції має спрямування тренувального процесу. Універсальних схем щодо використання недопінгових фармакологічних препаратів на сьогодні не вироблено. Як орієнтир, можна запропонувати загальні принципи щодо використання препаратів у видах спорту із розвитком різних фізичних якостей, незалежно від етапу підготовки спортсмена


    • Згідно з численними правовими документами спорт відіграє важливу роль не

      тільки у пропаганді здорового способу життя, але й у моральному, культурному та фізичному вихованні, а також зміцнює міжнародне взаєморозуміння і мир. Тому світова спільнота стурбована використанням допінгу у спорті і його наслідками для здоров’я. Вживання заборонених препаратів негативно впливає на етичні принципи і виховні цінності, що задекларовані у Міжнародній хартії фізичного виховання і спорту ЮНЕСКО та Олімпійській хартії. На сьогодні Медична комісія МОК затвердила список допінгу, до якого належать понад 10000 різних лікарських препаратів, що мають визначену класифікацію.


    • Тема лабораторної роботи: Ергогенна підтримка на різних етапах підготовки спортсмена з врахуванням специфіки спорту.


    • Тема лабораторної роботи: Фармакологічні препарати, що забезпечують адаптаційні зміни та сприяють зменшенню пошкоджуючої дії токсичних метаболітів в процесі м’язової діяльності.


    • Тема лабораторної роботи: Заборонені ерголітичні засоби і методи Допінги та побічні ефекти їх використання у спорті

      Модульна контрольна робота

      Тема : «Основи застосування ергогенних засобів в фізичній культурі та спорті»

      Обсяг вимог, які висуваються до підготовки магістрів за освітньо-професійною програмою Фізична культура і спорт, визначаються робочою навчальною програмою освітньої компоненти.