Для відображення формул, в Moodle застосовуються графічні фільтри. Наприклад, графічний фільтр ТеХ перетворює текст \$\$ \frac 1\beta +\alpha \$\$ на графічне зображення формули \frac 1\beta +\alpha.

Щоб навчитися записувати в нотації ТеХ довільні математичні формули, треба мати уявлення про основні принципи цієї нотації і вміти користуватися спеціальними редакторами, які полегшують написання формул. Редактори мають кнопки з зображенням математичних знаків і показують зображення формули в процесі її написання.

Загальні принципи нотації ТеХ описані в наступному розділі, що називається "Відображення формул засобами ТеХ".

Щодо редакторів формул, то у вас є можливість:

1. Скористатися вбудованим в Moodle текстовим редактором Atto, який має кнопку, що відкриває редактор формул:

Якщо у вас немає такої кнопки, то, певно, ви використовуєте другий вбудований в Moodle редактор - TinyMCE. Щоб переключитися на редактор Atto, треба відкрити сторінку Параметри редактора. Її можна знайти в правому верхньому куті екрану, розкривши список з відображенням вашого імені та обравши там опції Представлення, і, можливо, Користувач.

2. Можна також створити формулу за допомогою зовнішніх редакторів, розміщених на сайтах http://www.matheboard.de/formeleditor.php# або http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php.

3. Також можна завантажити звідси і встановити на своєму комп'ютері програму ТеХaide.

Інтерфейс цієї програми дуже схожий на інтерфейс програми Microsoft Equation, що використовується в текстовому редакторі Word:

Якщо ви користуєтесь цим або іншим зовнішнім редактором, вам треба просто набрати потрібну формулу, виділити її і скопіювати в буфер обміну її нотацію ТеХ, натиснувши Ctrl+C і вставити її в потрібне місце, натиснувши Ctr+V. В результаті в це місце вставляється дана формула, записана в нотації ТеХ. Наприклад, для показаної на рисунку формули це буде

\$\$

y = {{1 - \sum\limits_{i = 1}^n {a_i x^{ - i} } } \over {1 \pm \root 3 \of {1 - \zeta } }}

\$\$ .

Якщо формула пишеться не з нового рядка, а посеред тексту, то після вставки вам треба вилучити зайві символи кінця абзацу.

Перед використанням програми TeXaide, в ній потрібно встановити потрібні параметри. Зокрема в меню Edit вибрати опцію Translators… В результаті відкриється вікно

, де в списку Translators: треба обрати TeX – Plain Tex або TeX – AMS-Tex, зняти галочки з полів Include translator name in translation та Include MathTipe data in translation і натиснути кнопку ОК.

На завершення коротенька довідка для тих, хто, можливо, ще не вміє набирати формули в подібних редакторах.

Щоб ввести відсутній на клавіатурі символ чи елемент формули треба спочатку обрати потрібну групу елементів (суми, інтеграли, матриці, грецькі літери тощо) і в ній клацнути по потрібному елементу. Деякі з них мають в своєму складі декілька гнізд. Наприклад, використане тут позначення дробу має два гнізда: чисельник і знаменник. Сума, вставлена в гніздо чисельника, в свою чергу, має три гнізда: нижню і верхню границю та власне вираз під знаком суми, в яке вставлені гнізда для нижнього індексу та показника ступеню. Ви можете встановити курсор у будь-яке гніздо, ввести до нього дані чи виправити їх. Курсор показує нижню і праву межу гнізда, з яким ви в даний момент працюєте.

Остання версія: пʼятниця, 15 січня 2016, 23:23