Section outline

  • Навчальна діяльність

    Фахівці кафедри працюють за такою тематикою: фундаментальні й пошукові дослідження у галузі теорії розрахунків на міцність, стійкість та коливання складних просторових конструкцій, які перебувають в екстремальних умовах експлуатації, із урахуванням геометричне - і фізично-нелінійного характеру деформування, дійсних властивостей матеріалу при силових, температурних, електромагнітних та інших статичних і динамічних навантаженнях та створенні на цій основі комп'ютерних автоматизованих систем досліджень будівельної механіки, проблемно - та об’єктивно-орієнтованих пакетів прикладних програм.

    Кафедра здійснює викладання таких дисциплін: будівельна механіка, основи теорії споруд, теорія споруд, системи автоматизованого проектування в будівництві, програмне забезпечення конструкторських розрахунків, метод скінчених елементів, основи теорії інженерних розрахунків, технічна механіка, інформаційні технології, варіаційні принципи і методи будівельної механіки, імовірнісні методи розрахунку конструкцій, основи наукових досліджень, інформаційні технології наукових досліджень, методологія і організація наукових досліджень.

    У навчальному процесі широко застосовують оригінальні програмні комплекси АСИСТЕНТ і КОНТРОЛЬ, які розроблені викладачами кафедри і що року оновлюються у відповідності до змін, які відбуваються в навчальному процесі, та загальновідомі комплекси систем автоматизованого проектування графічної AutoCAD, конструктивної ЛІРА і SCAD.

    Щороку науковці кафедри видають підручники, посібники, методичні розробки для оперативного використання в навчальному процесі.

    Міжнародна діяльність

    Кафедра будівельної механіки КНУБА у співпраці із Тернопільським національним технічним університетом ім.Пулюя та іноземними партнерами (Lublin University of Technology- Польща, ТVE Mérnökiroda Kft. (TVE_Engineering),- Угорщина) приймала участь у підготовці і поданні для участі в конкурсі за програмою ERASMUS+  проекту "Сurricula modernization and multimedia platform implementation for improving of engineers' education in the field of Structural Integrity (MultySI)" ("Модернізація навчальних планів впровадження мультимедійної платформи для покращення інженерної освіти у галузі конструктивної міцності").

    За участю співробітників кафедри підготовлені і представлені до участі в конкурсах наступні проекти

    •      в рамках програми HORIZONT-2020, напрям  INFRASUPP-02-2017 : «International Scientific Cooperation for Research Infrastructures (RI) in the Realm of Nonlinear Dynamics” ( ISCRINOD ) («Міжнародне наукове співробітництво для дослідження інфраструктурних об’єктів методами нелінійної динаміки») – у співпраці із Potsdam Institute For Climate Impact Research, Universidad Politécnica De Cartagena, Ventspils University College, Engineering Research InstituteVSRC.

    •      в рамках програми «ERASMUS+» : «Innovative Structural integrity courses for training of specialists in Civil and Mechanical Engineering on multimedia platform (ISIC-CME(«Іноваційцні навчальні курси для підготовки фахівців в галузі будівництва і механічної інженерії») – у співпраці із Lublin University of Technology, TVE Mérnökiroda Kft. (TVE_Engineering), Ecole Nationale d'Ingénieurs de Metz, France.

     

    Монографії видані в іноземних виданнях

    •       «Structural mechanics and theory of structures. History essays» (LAP LAMBERT Academic Publishing, Saarbruken, Deutscland - «Будівельна механіка і теорія споруд. Нариси з історії» автори Баженов В.А., Перельмутер А.В., Ворона Ю.В.; 580 с)

    •       «Stability and Discontinious Bifurcations in Vibroimpact Systems. Numerical Investigations» (LAP LAMBERT Academic Publishing, Saarbruken, Deutscland  - «Стійкість і розривні біфуркації у віброударних системах. Чисельне дослідження», автори Баженов В.А., Погорєлова О.С., Постнікова Т.Г., 112 с.)

    •      «Сontinium mechanics: semi-analytical finite element method»
    (автори Баженов В.А., Пискунов С.О., Солодей І.І., 246 с.) підготовлена англійською мовою і подана до видавництва Cambridge Scientific Publisher, London.

    Співробітники кафедри регулярно опубліковують статті в міжнародних і закордонних наукових журналах, що індексуються в науково-метричних базах даних (НМБД), в тому числі в журналах НАН України «Прикладная механіка» (International Applied MechanicsSpringer ), «Проблемы прочности» (Strength of Materials - Springer), які перекладаються і видаються в США 

    https://link.springer.com/journal/11223

    https://www.springer.com/physics/classical+continuum+physics/journal/10778