Section outline

  •        Кафедра створена у 1930 р. Її першим завідувачем був доктор технічних наук, професор Олександр Азарович Уманський (1900–1973) ― заслужений діяч науки і техніки РСФСР,  відомий фахівець у сфері розрахунку просторових стержневих систем, балок на пружній основі та тонкостінних стержнів замкненого профілю. Автор багатьох наукових праць, монографій, підручників і довідників, серед яких: «Курс сопротивления материалов», «Справочник проектировщика» (під редакцією О. А. Уманського).

           У 1934 р. керівником кафедри став доктор технічних наук, професор Микола Васильович Корноухов (1903–1958) ― заслужений діяч науки і техніки УРСР (1954), дійсний член Академії наук УРСР, член Президії АН УРСР, лауреат державної премії СРСР (1950). 

           М.В. Корноухов закінчив Київський політехнічний інститут (1928), в 1928-1931 роках працював інженером-проектувальником в Управлінні по будівництву великих мостів і в Українському науково-дослідному інституті споруд. В 1931-1958 роках викладав у Київському інженерно-будівельному інституті, з 1935 року одночасно працював в Інституті будівельної механіки АН УРСР (у 1940-1944 роках директором).

           Основні дослідження відносяться до питань міцності і стійкості будівельних конструкцій – стержневих, пластинчатих, пластинчато-стержневих, гладких і ребристих оболонок. Запропонував точний метод розрахунку стійкості плоских рам. Досліджував стійкість просторових рамних каркасів. Розвинув теорію об’єднаного розрахунку на міцність і стійкість у межах і за межами пружності стержнів і стержневих систем.

           З 1958 р. по 1973 р. діяльністю кафедри керував доктор технічних наук, професор Давид Веніамінович Вайнберг (1905–1973) ― лауреат премії ім. Б.Г. Гальоркіна, випускник Київського інженерно-будівельного інституту (1932). Фундаментальні наукові розробки Д.В. Вайнберга були тісно пов’язані з Інститутом будівельної механіки Академії наук Української РСР, де з 1933 по 1957 рік він пройшов шлях від аспіранта, докторанта до старшого наукового співробітника. У 1956 р. Д.В. Вайнберг обійняв посаду профессора кафедри будівельної механіки Київського інженерно-будівельного інституту, а з 15 грудня 1958 р. (після смерті академіка АН УРСР М.В. Корноухова) посів місце завідувача кафедри. До останніх днів свого життя, тобто до грудня 1973 р.,  Д.В. Вайнберг був керівником кафедри будівельної механіки.

           Д.В. Вайнберг відомий в історії будівельної механіки як фундатор широкого застосування чисельних методів і програмного забезпечення. У 1961 р. при Київському інженерно-будівельному інституті він створив лабораторію тонкостінних просторових конструкцій, роботи якої набули широкого розвитку. В 1966 р. вона була реорганізована в Проблемну науково-дослідну лабораторію тонкостінних просторових конструкцій, на базі якої в 1991 р. створений Науково-дослідний інститут будівельної механіки (НДІБМ). Д.В. Вайнберг виконував обов’язки наукового керівника лабораторії. Ним опубліковано велика кількість наукових праць, зокрема сім монографій. Основні праці: «Напряженное состояние дисков и пластин», «Пластины, диски, балки-стенки», «Расчет оболочек», «Расчет пластин», «Расчет пространственных рам». Також ним було започатковано видання міжвідомчого науково-технічного збірника «Опір матеріалів і теорія споруд» (1965).

           З 1973 по 1989 р. кафедру очолював доктор технічних наук, професор Георгій Вахтангович Ісаханов (1921 - 2012) ― лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, працював у системі Академії наук УРСР, Інституті проблем міцності ім. академіка Г.С. Писаренка НАНУ.

           Проводив експериментальні й теоретичні дослідження міцності та руйнування матеріалів і конструкцій, розробки методів чисельного моделювання й розрахунку несучої спроможності конструкцій у складних умовах взаємодії з навколишнім середовищем. Є автором більше 200 наукових праць, серед яких: «Міцність неметалевих матеріалів в умовах однобічного нагрівання», «Стійкість та біфуркація стаціонарних режимів при нелінійних коливаннях пластин та оболонок», «Чисельні методи розв’язання задач будівництва на ЕОМ».

           З 1989 р. завідувачем кафедри є доктор технічних наук, професор Віктор Андрійович Баженов (1941 р. н.).

           У різні роки на кафедрі працювали відомі вчені й педагоги: професори І. Я. Аміро, П. М. Варвак, Є.О. Гоцуляк, О.І. Гуляр, Є.С. Дехтярюк, Г. Б. Ковнеристов, М. О. Соловей, О. І. Стрельбицька, С. Ю. Фіалко, В. К. Цихановський, В. Г. Чудновський;  доценти Г.Г. Влайков, С.Я. Гранат, Р.К. Дем’янюк, В.З. Ждан, Г. Й. Мельниченко, М.І. Мінцковський, Н.І. Спіріна та інші.