Section outline

  •          Кафедра будівельної механіки існує з початку створення інституту. У різні роки на кафедрі працювали відомі вчені й педагоги, на сьогодні у складі кафедри працюють 21 висококваліфікованих фахівців, серед яких 6 професорів та 11 доцентів. Крім викладання курсів будівельної механіки та САПР, викладачі кафедри займаються підготовкою бакалаврів, магістрів, аспірантів та докторантів.  Наукова робота проводиться у Науково-дослідному інституті будівельної механіки (який створений 1961 року, як Проблемна науково-дослідна лабораторія тонкостінних просторових конструкцій  і у 1991 реорганізована в НДІ БМ) і відображається у міжвідомчому науково-технічному збірнику «Опір матеріалів і теорія споруд», що видається більше 50 років і входить до науково метричних баз.  Для покращення навчального процесу при кафедрі створені комп’ютерні лабораторії, в який використовуються не тільки загальновідомі програмні комплекси, а і розроблені викладачами кафедри програмні комплекси «КОНТРОЛЬ» та «АСИСТЕНТ».

            Завідувач кафедри ― Баженов Віктор Андрійович заслужений діяч науки і техніки України, двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, лауреат Державної премії України в галузі освіти, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, випускник КІБІ (1963), відомий вчений у галузі механіки твердого деформівного тіла. Створив наукову школу з теорії і методів математичного моделювання, сучасних чисельних розв’язків задач будівельної механіки. Автор біля 570 наукових праць, у тому числі 27 монографій, 30 підручників і навчальних посібників для вищих навчальних закладів серед яких є електронний підручник і довідник з будівельної механіки, перший україномовний підручник «Будівельна механіка. Комп’ютерний курс» (здійснено 3 видання), підручник «Варіаційні основи будівельної механіки» (2014), а також 3 видання посібника з комп’ютерного тестування знань. Під його науковим керівництвом захищено 8 докторських та 22 кандидатських дисертацій.

            В.А. Баженов – відомий у будівельній галузі громадський діяч. Він є дійсним членом Академії інженерних наук України, Української академії архітектури, Академії будівництва України, Російської академії архітектури і будівельних наук, Міжнародної академії наук вищої школи, Академії технологічних наук України. Нагороджений орденами «За заслуги» III ст. (2000), «За заслуги»  ІІ ст. (2006), «За заслуги» І ст. (2011), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2001), знаками «Відмінник освіти України» і «За наукові досягнення».