Section outline

  • Практичне заняття 1. Рівняння рівноваги. Збіжна система сил. Головний вектор і головний момент. Умови рівноваги збіжної та не збіжної системи сил. Визначення реакцій в’язей стержневих систем.

    Практичне заняття 2. Визначення геометричних характеристик складеного перерізу. Побудова еліпса інерції. Моменти опору.

    Практичне заняття 3. Розрахунок стержнів на стиск (розтяг). Визначення зусиль в стержнях. Визначення напружень та переміщень. Підбір перерізів.

    Практичне заняття 4. Визначення механічних характеристик сталі з експерименту на розтяг. Визначення механічних характеристик чавуну. Випробування деревини на сколювання та стиск. Контрольна робота.

    Практичне заняття 5. Побудова епюр внутрішніх зусиль у балках на двох опорах та консольних балках. Правила побудови епюр.

    Практичне заняття 6. Шарнірно-консольні балки, балки з проміжним шарніром. Демонстрація деформування балки та умов закріплення.

    Практичне заняття 7. Підбір перерізів при плоскому згині. Епюри напружень в небезпечному перерізі. Раціональна форма перерізу.

    Практичне заняття 8. Розрахунок валів на кручення, підбір перерізу, визначення кута закручення перерізу, відносний кут закручення, перевірка міцності та жорсткості.

    Практичне заняття 9. Розрахунок болтових і клепаних з'єднань на зріз, зминання та відрив. Розрахунок зварних швів. Застосування критеріїв міцності. Перевірка міцності для різних типів матеріалів та різних типів навантажень.

    Практичне заняття 10. Визначення переміщень в стержневих системах. Метод Мора. Множення епюр. Визначення температурних переміщень.

    Практичне заняття 11. Поздовжній згин. Стійкість гнучких стержнів. Визначення допустимої та критичної сили. Коефіцієнт запасу стійкості.

    Практичне заняття 12. Визначення внутрішніх зусиль, підбір перерізу, визначення переміщень. Підсумкова контрольна робота.