Модуль Найменування Опис
Навчально-методичне забезпечення дисципліни Файл НРП дисципліни "Теорія і методика спортивної підготовки" 2023-2024 н.р.
Папка Силабус
URL Методичні вказівки до вивчення дисципліни
Файл Конспект лекцій (модуль 1)
Файл Конспект лекцій (модуль 2)
Завдання для самостійної роботи Файл Завдання 1.
Файл Завдання 2.
Контроль за вивченням дисципліни Файл Методи контролю та оцінювання знань
Файл Контрольна робота
Файл Перелік питань до заліку
Файл Орієнтовний перелік питань до іспиту
Модуль1. Змістовий модуль 1. Теорія і методика підготовки юних спортсменів. Особливості підготовки в обраному виді спорту (20 годин). Файл Лекція 1.Лекція 1. Мета і завдання спортивної підготовки юних спортсменів. Спеціальні та загально дидактичні принципи у підготовці юних спортсменів.

Єдність загальної (фундаментальної, базової) і спеціальної підготовки. Безперервність тренувального процесу. Єдність поступовості збільшення навантаження. Хвилеподібність та варіативність навантажень. Циклічність процесу підготовки. Єдність і взаємозв’язок структури змагальної діяльності. Єдність і взаємозв’язок тренувального процесу та змагальної діяльності з позатренувальними чинниками. Спрямованість до вищих досягнень. Поглиблена спеціалізація.


Файл Лекція 2. Біологічні основи психофізичного розвитку юних спортсменів. Структура тренувальних навантажень та їх регулювання.

Динаміка розвитку функціональних систем в дитячому та юнацькому віці. Особливості розвитку і адаптації серцево – судинної і дихальної системи організму юного спортсмена до фізичного навантаження. Особливості розвитку фізичних якостей юних спортсменів з урахуванням сенситивних періодів та структури індивідуальної фізичної підготовленості.

Тренувальні та змагальні навантаження спортсменів.


Файл Лекція 3. Засоби спортивної підготовки юних спортсменів та їх класифікація. Методи спортивної підготовки юних спортсменів.

Загальнопідготовчі, Спеціально-підготовчі, Змагальні вправи.

Методи спортивного тренування: рівномірний (фізична робота виконується без зміни інтенсивності); перемінний (інтенсивність навантажень змінюється в межах від 50% до 90% від максимальної); повторний (полягає в багаторазовому повторенні певних руховий дій); інтервальний (полягає в багаторазовому чергуванні короткочасних вправ із підвищеною та зниженою інтенсивністю, відрізняється від перемінного суворо дозованими інтервалами навантаження і відпочинку); контрольний (передбачає заздалегідь намічені випробування з метою визначення рівня спортивної підготовленості); ігровий; коловий (комплекси вправ виконуються на окремих "станціях" в умовному колі); змагальний (відображає рівень усіх видів підготовленості спортсменів на основі спортивно-технічного результату).


Файл Лекція 4. Етапи спортивної підготовки юних спортсменів. Періодизація спортивної підготовки юних спортсменів.

Оптимальний вік для початку занять спортом. Взаємозв’язок побудови багаторічного тренувального процесу з динамікою біологічного розвитку людини. Мета і завдання етапу початкової підготовки, його місце і значення в системі багаторічної підготовки спортсменів. Мета і завдання етапу попередньої базової підготовки, його місце і значення в системі багаторічної підготовки спортсменів. Мета і завдання етапу спеціалізованої базової підготовки, його місце і значення в системі багаторічної підготовки спортсменів.


Файл Лекція 5. Сторони підготовки юних спортсменів.

Технічна підготовка і технічна підготовленість. Фізична підготовка. Тактична підготовка. Психічна підготовка. Інтегральна підготовка


Файл Лекція 6. Змагання і змагальна діяльність юних спортсменів.

Характеристика видів спортивних змагань. Документи, що регламентують змагальну діяльність. Аналіз способів визначення результатів у спортивних змаганнях. Фактори, які впливають на результативність змагальної діяльності. Аналіз способів проведення спортивних змагань. Всеукраїнські та Міжнародні змагання юних спортсменів.


Файл Лекція 7. Система комплексного контролю в управлінні підготовкою юних спортсменів

Мета, об’єкт і види контролю. Вимоги до показників, що використовуються для контролю. Контроль і корекція змагальної діяльності. Контроль і корекція тренувальних і змагальних навантажень.


Файл Лекція 8. Спортивна орієнтація та спортивний відбір юних спортсменів. Моделювання та прогнозування в системі підготовки юних спортсменів.

Актуальність і важливість системи відбору. Визначення поняття «спортивний відбір» і «спортивна орієнтація». Основні методичні положення системи відбору в спортивних школах. Організація та проведення спортивної орієнтації та відбору


Файл Лекція 9. Програмно-нормативне забезпечення дитячо-юнацького спорту в Україні.

Програмно-нормативні документи, що регламентують діяльність спортивних шкіл.


Файл Лекція 10. Спеціалізовані ДЮСШ, ШВСМ специфіка їх роботи. Організаційна структура дитячо-юнацького спорту в Україні.

Основні організаційні форми підготовки юних спортсменів. Задачі спортивних шкіл різних типів.

 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0119-15#Text


МОДУЛЬ 1. Змістовий модуль 2. ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ (20г.) Файл Заняття 1. Тема для обговорення: Фізична вправа, як засіб спортивного тренування та фізичного виховання.
Файл Заняття 2. Тема для обговорення: Технічна підготовка спортсменів. Технічна підготовка в обраному виді спорту.
Файл Заняття 3. Тема для обговорення: Фізична підготовленість і фізична підготовка спортсмена. Фізична підготовка в обраному виді спорту.
Файл Заняття 4. Тема для обговорення: Гнучкість спортсмена та її вдосконалення, з урахуванням специфіки обраного виду спорту.
Файл Заняття 5. Тема для обговорення: Швидкісні здібності і методика їх розвитку, з урахуванням специфіки обраного виду спорту.
Файл Заняття 6. Тема для обговорення: Силові здібності спортсмена і їх вдосконалення, з урахуванням специфіки обраного виду спорту.
Файл Заняття 7. Тема для обговорення: Витривалість спортсмена і її вдосконалення, з урахуванням специфіки обраного виду спорту.
Файл Заняття 8. Тема для обговорення: Координаційні здібності спортсмена і їх вдосконалення, з урахуванням специфіки обраного виду спорту.
Файл Заняття 9. Тема для обговорення: Тактична підготовка спортсменів. Тактична підготовка в обраному виді спорту.
Файл Заняття 10. Тема для обговорення: Психологічна підготовка спортсмена. Психологічна підготовка в обраному виді спорту.
Модуль 2. Змістовий модуль 1. Теорія і методика підготовки спортсменів високого класу. Особливості підготовки спортсменів в обраному виді спорту (30 г.) Файл Лекція 11-12. Особливості побудови підготовки кваліфікованих спортсменів.
Файл Лекція 13-14. Основи теорії адаптації та закономірності її формування у спортсменів. Адаптація опорно-рухового апарату спортсменів. Адаптація функціональних систем спортсменів.
Файл Лекція 15. Вплив навантаження на організм спортсмена різної кваліфікації.
Файл Лекція 16. Втома та відновлення в системі підготовки спортсменів.
Файл Лекція 17-18. Фізична підготовка спортсменів високої кваліфікації.
Файл Лекція 22. Відмінність у методиці фізичної підготовки чоловіків і жінок.
Файл Лекція 23. Середньогір’я, високогір’я та штучна гіпоксія в системі підготовки.
Файл Лекція 24. Змагання і підготовка в умовах високих і низьких температур.
Файл Лекція 25. Спортсмен в умовах порушення циркадних ритмів.
Модуль 2. Змістовий модуль 2. Практичні заняття (20 г.) Файл Заняття 11. Розминка: значення та специфічні засади побудови.
Файл Заняття 12. Тренувальні заняття і побудова їх програм.
Файл Заняття 13. Механізми енергозабезпечення м'язової діяльності.
Файл Заняття 14. Мікроцикли і побудова їх програм.
Файл Заняття 15. Мезоцикли та побудова їх програм.
Файл Заняття 16. Основи спортивного відбору і орієнтації.
Файл Заняття 17. Макроструктура процесу підготовки спортсменів.
Файл Заняття 18. Моделі періодизації річної підготовки.
Файл Заняття 19. Безпосередня підготовка до змагань.
Файл Заняття 20. Підведення підсумків, підготовка до екзамену: