Мета дисципліни «Організація та управління хімічними підприємствами» орієнтована на вивчення наукових основ організації виробничих систем і процесів в цих системах стосовно продукції хімічної технології. Основна увага приділяється принципам, методам і засобам створення доцільних за структурою і ефективно функціонуючих  виробничих систем.

Завданням дисципліни є набуття студентами:

знань теорії організації виробничих процесів, принципів і методів організації виробничих процесів в основних, допоміжних і обслуговуючих підрозділах підприємств, методології дослідження і проектування  виробничих процесів і систем;

вмінь використання основних положень теорії організації виробничих процесів для аналізу і синтезу виробничих систем, організації виробничих процесів на робочих місцях, технічних лініях , виробничих ділянках, в цехах основного і допоміжного  виробництва, дослідження і проектування виробничих процесів і систем.

Дисципліна «Організація та управління хімічними підприємствами» є базовою в професійно-орієнтованій підготовці фахівців з хімічної технології  та інженерії.