Лекція 2. Відхилення напруги і частоти

5. Вплив відхилення частоти на роботу електрообладнання

5. Вплив відхилення частоти на роботу електрообладнання

Ступінь впливу частоти на продуктивність ряду механізмів може бути виражена через споживану ними активну потужність:


де a - коефіцієнт пропорційності, що залежить від типу механізму;

f - частота мережі;

n - показник ступеня.

Залежно від значень показника ступеня n, ЕП можна розбити на наступні групи:

1) механізми з постійним моментом опору - поршневі насоси, компресори, металорізальні верстати та ін .; для них n = 1;

2) механізми з вентиляторним моментом опору - відцентрові насоси, вентилятори, димососи та ін .; для них n = 3; на ТЕС, КЕС, АЕС зазвичай це двигуни насосів живильної води, циркуляційних насосів, димових вентиляторів, маслонасосів і т.д .;

3) механізми, для яких n = 3,5-4 - відцентрові насоси, що працюють з великим статичним напором (протитиском), наприклад, живильні насоси котелень.

ЕП 2-й і 3-ї груп, найбільш схильних до впливу частоти, мають регулювальні можливості, завдяки яким споживана ними потужність з мережі залишається практично незмінною.

Найбільш чутливі до зниження частоти двигуни власних потреб електростанцій. Зниження частоти призводить до зменшення їх продуктивності, що супроводжується зниженням потужності генераторів і подальшим дефіцитом активної потужності і зниженням частоти (має місце лавина частоти).

Такі ЕП, як лампи розжарювання, печі опору, дугові електричні печі на зміну частоти практично не реагують.

Відхилення частоти негативно впливають на роботу електронної техніки: відхилення частоти більш +0,1 Гц призводить до зміни яскравості і геометричних фонових спотворень телевізійного зображення, зміни частоти від 49,9 до 49,5 Гц тягне за собою майже чотириразове збільшення допустимого розмаху телевізійного сигналу до фонової завади. Зміна частоти до 49,5Гц потребує суттєвого посилення вимог до відношення сигнал / фонова перешкода у всіх ланках телевізійного тракту - від обладнання апаратно-студійного комплексу до телевізійного приймача, виконання яких пов'язане зі значними матеріальними витратами.

Крім цього, знижена частота в електричній мережі впливає і на термін служби обладнання, що містить елементи із сталлю (електродвигуни, трансформатори, реактори зі сталевим магнітопроводом), за рахунок збільшення струму намагнічування в таких апаратах і додаткового нагріву сталевих сердечників.