Тема 16. Питання енергозбереження в автоматизованих електромеханічних системах

6. ЕНЕРГОЗБЕРЕЖНА ЕКСТРЕМАЛЬНА СИСТЕМА ЗА ЧАСТОТНОГО КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОДВИГУНА

6. ЕНЕРГОЗБЕРЕЖНА ЕКСТРЕМАЛЬНА СИСТЕМА ЗА ЧАСТОТНОГО КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОДВИГУНА

В ЕМС, які за технологічними умовами потребують зміни швид­кості w залежно від величини навантаження Мс. витрати електрич­ні енергії визначаються функціональною залежністю Pc=Ф(U,f,Mc).

Де f _ частота; Мс ‒ статичний момент із невизначеними парамет­рами.

Для кожного значення фіксованої частоти технологічна уста­новка‒електродвигун як об'єкт у системі автоматичного керування втратами електроенергії за частотного керування має свої екстремальні характеристики

Екстремальна система з частотним керуванням забезпечує роботу з мінімумом втрат у сталі Рс, міді Рм та механічних втрат Рмех.

Значення функцій такі:


Структурну схему екстремальної системи з частотним керуван­ням наведено на рис. 6А. На схемі ТПЧ тиристорний двоканаль­ний перетворювач напруги. Один канал забезпечує керування за напругою U=K2 Uc; другий за частотою f=К1 Uf.


Принцип дії алгоритму пошуку екстремуму подібний до схеми  рис. 6.3,з урахуванням особливостей, пов'язаних із наявністю час­тотного каналу керування.

Дослідження екстремальної САК показують, що з її допомогою можна зменшити втрати електричної енергії приблизно на 12% вілносно відповідних втрат за некерованого режиму роботи.