Лекція 9. Електромагнітна сумісність і вплив на неї якості електричної енергії

2. Природа електромагнітних завад

2. Природа електромагнітних завад

Електромагнітні перешкоди виникають внаслідок природних явищ або як результат технічних процесів. Прикладами природних перешкод можуть служити атмосферні розряди (електромагнітні імпульси, що виникають при ударі блискавки) або електростатичні розряди. Останні мають особливо велиЯЕ значення в напівпровідниковій електроніці. У промисловому обладнанні основним джерелом перешкод є процеси перемикання в електричних ланцюгах, пов'язані з дуже швидкою зміною струмів і напруг, що, в свою чергу, веде до появи електромагнітних завад, які можуть бути періодичними або випадковими. Вплив цих перешкод може носити як кондуктивний (у вигляді наведення на струми або напруги в провідниках), так і радіаційний (під впливом змінного електромагнітного поля) характер.

Тип кондуктивної завади, коли наведений в провідниках струм має знак, тобто з однаковою амплітудою протікає як в прямому, так і в зворотному напрямку, називається симетричною, або диференціальною, перешкодою. Якщо струм перешкоди замикається на землю або протікає по провіднику в одному напрямку, то така перешкода називається асиметричною, або синфазною.

Електромагнітний зв'язок між джерелом і приймачем перешкод може виникати в результаті:

- гальванічного зв'язку (найбільш поширений випадок), яка створює симетричні перешкоди;

- ємнісний зв'язку, що виникає в результаті впливу змінного електричного поля на паразитні конструктивні ємності;

- індуктивного зв'язку, викликаної перебуванням провідника, по якому тече струм, в змінному магнітного поле;

- електромагнітного зв'язку, яка може мати кондуктивной характер (виникає як наводка на провідники в кабельних джгутах або на провідні доріжки друкованої плати) або поширюється шляхом випромінювання (якщо ширина зазору між джерелом і приймачем перешкоди перевищує 0.1 довжини хвилі випромінювання 6).