Лекція 6. Провали напруги та їх вплив на роботу електрообладнання

2. Вплив провалів напруги на технологічні процеси і роботу електрообладнання

2. Вплив провалів напруги на технологічні процеси і роботу електрообладнання

Вплив провалів напруги на хід технологічного процесу багато в чому залежить від його характеру. Особливо відчутний вплив провали напруги надають на так звані «безперервні технологічні процеси» в хімії, нафтохімії, нафтопереробки і т.п. галузях. На відміну, наприклад, від конвеєра механоскладального виробництва, який можна зупинити і запустити знову, такі технологічні процеси для зупинки і повторного пуску вимагають тривалого часу - від кількох годин до кількох діб при строгому дотриманні технологічного регламенту.

Складний технологічний ланцюг випуску продукції на таких виробництвах зазвичай включає безліч апаратів, в кожному з яких хімічні реакції відбуваються при строго певних значеннях температури, тиску, при певних об'ємних або вагових співвідношеннях беруть участь реагентів.

Підтримка сталості цих величин забезпечується насосами, компресорами, холодильниками, термостатами, мішалками, регульованими засувками та ін. Механізмами, що приводяться в обертання електродвигунами. У деяких випадках достатньо одному з таких механізмів зупинитися або навіть знизити свою продуктивність, або тиск, як параметри технологічного процесу перевищать критичні значення і він буде зупинений системою протиаварійної автоматики. Виникає при цьому збиток, в кращому випадку виражається в бракуванні частини продукції, а в гіршому - потрібен повний останов технологічного процесу, видалення всіх непрореагованих компонентів, продування всієї системи інертним газом і налагодження технологічного процесу «з нуля».

Імовірність раптового припинення подачі електроенергії повинна враховуватися при розробці регламентів технологічних процесів і їх апаратного оформлення. Повністю виключити провали напруги в системах зовнішнього електропостачання неможливо. Мінімізація збитків від провалів напруги досягається комплексом заходів в мережах зовнішнього і внутрішнього електропостачання підприємств, застосуванням спеціальних швидкодіючих захистів і автоматики, впровадженням самозапуска відповідальних електродвигунів.