Лекція 5. Несиметричність напруги

3. Заходи щодо зниження несиметричності напруг

3. Заходи щодо зниження несиметричності напруг:

- рівномірний розподіл навантаження по фазах (див. Рисунок 6.1). Це найбільш ефективний захід, але воно вимагає творчого підходу при проектуванні електроустановок і рішучості при експлуатації;

- застосування симетрувальних пристроїв. Опору в фазах сімметрірующего пристрої (СУ) підбираються таким чином, щоб компенсувати струм зворотної послідовності, що генерується навантаженням як джерелом спотворення. Застосування симетрувальних пристроїв супроводжується додатковими капітальними витратами на їх придбання і монтаж, витратами на обслуговування і експлуатацію.

 

Малюнок 6.1 - Розподіл навантаження по фазах

Найбільш поширеними джерелами несиметричності напруг в трифазних системах електропостачання є такі споживачі електроенергії, симетричне багатофазна виконання яких або неможливо, або недоцільно по техніко-економічних міркувань. До таких установок відносяться індукційні і дугові електричні печі, тягові навантаження залізниць, виконані на змінному струмі, електрозварювальні агрегати, спеціальні однофазні навантаження, освітлювальні установки.

Несиметричні режими напруг в електричних мережах мають місце також в аварійних ситуаціях - при обриві фази або несиметричних коротких замиканнях.

Несиметричність напруг характеризується наявністю в трифазної електричної мережі напруг зворотної або нульової послідовностей, значно менших за величиною відповідних складових напруги прямої (основної) послідовності.

Несиметричність трифазної системи напруг виникає в результаті накладення на систему прямої послідовності напруг системи зворотньої послідовності, що призводить до змін абсолютних значень фазних і міжфазних напруг (див. Рисунок 6.2).


Рисунок 6.2 - Векторна діаграма напруг прямої та зворотної послідовності

Крім несиметричності, що викликається напругою системи зворотньої послідовності, може виникати несиметричність від накладення на систему прямої послідовності напруг системи нульової послідовності. В результаті зсуву нейтралі трифазної системи виникає несиметричність фазних напруг при збереженні симетричної системи міжфазних напруг (див. Рисунок 6.3).

 

Малюнок 6.3 - Векторна діаграма напруг прямої та нульової послідовності

Несиметричність напруг характеризується наступними показниками:

- коефіцієнтом несиметричності напруг за зворотною послідовністю;

- коефіцієнтом несиметричності напруг за нульовою послідовності.

Коефіцієнт несиметричності напруг за зворотною послідовністю дорівнює,%:


де U2 (1) - діюче значення напруги зворотної послідовності основної частоти трифазної системи напруг, В;

U1 (1) - діюче значення напруги прямої послідовності основної частоти, В.

Допускається К2U обчислювати за виразом,%:


де Uном.мф - номінальне значення міжфазного напруги мережі, В.

Коефіцієнт несиметричності напруг за нульовою послідовності дорівнює,%:


де U0 (1) - діюче значення напруги нульової послідовності основної частоти трифазної системи напруг, В.

Допускається К0U обчислювати за формулою,%


де Uном.ф - номінальне значення фазної напруги, В.

Вимірювання коефіцієнта несиметричності напруг за нульовою послідовності проводять в чьотирьох мережі.

Відносна похибка визначення К2U і К0U за формулами чисельно дорівнює значенню відхилень напруги U1 (1) від Uном.

Нормально допустиме і гранично допустиме значення коефіцієнта несиметричності напруг за зворотною послідовністю в точці загального приєднання до електричних мереж рівні 2,0 і 4,0%.

Нормовані значення коефіцієнта несиметричності напруг за нульовою послідовності в точці загального приєднання до чотирьохпровідних електричних мереж з номінальною напругою 0,38 кВ є рівними 2,0 і 4,0%.