Лекція 2. Відхилення напруги і частоти

4. Відхилення частоти

4. Відхилення частоти

Відхилення частоти - різниця між дійсним і номінальним значеннями частоти, Гц [4, 8]:

https://konspekta.net/studopediaorg/baza14/3632047066546.files/image006.gif

або, %

https://konspekta.net/studopediaorg/baza14/3632047066546.files/image006.gif

Стандартом встановлюються нормально і гранично допустимі значення відхилення частоти, рівні ± 0,2 Гц і ± 0,4 Гц відповідно.

Зниження частоти відбувається при дефіциті потужності працюючих в системі електростанцій.

Для усунення цих явищ необхідно ремонтувати або модернізувати існуючі та будувати нові електростанції. А поки їх немає, активно застосовується радикальна міра - автоматичне частотне розвантаження (АЧР), тобто відключення частини споживачів при зниженні частоти. Це ще називають віяловими відключеннями.

Для споживача важливо знати, в яку чергу відключать його обладнання від мережі, при такому розвитку подій (вказується при укладенні договору електропостачання) аргументовано вимагати зміни черговості або мати власні резервні генеруючі потужності.

Підвищення частоти відбувається при різкому скиданні навантаження в системі електропостачання - ситуація аварійна і дію ГОСТ 13109-97 на неї не поширюється, а в сталому режимі роботи мережі така подія вельми рідкісне.

Жорсткі вимоги стандарту до відхилень частоти напруги живлення обумовлені значним впливом частоти на режими роботи електрообладнання, хід технологічних процесів виробництва і, як наслідок, техніко-економічні показники роботи промислових підприємств.

Електромагнітна складова збитку обумовлена ​​збільшенням втрат активної потужності в електричних мережах і зростанням споживання активної та реактивної потужностей. Відомо, що зниження частоти на 1% збільшує втрати в електричних мережах на 2%.

Технологічна складова збитків спричинені в основному недовипуска промисловими підприємствами своєї продукції і вартістю додаткового часу роботи підприємства для виконання завдання. Згідно з експертними оцінками, значення технологічного збитку на порядок вище електромагнітного.

Аналіз роботи підприємств з безперервним циклом виробництва показав, що більшість основних технологічних ліній обладнано механізмами з постійним і вентиляторним моментами опорів, а їх приводами служать асинхронні двигуни. Частота обертання роторів двигунів пропорційна зміні частоти мережі, а продуктивність технологічних ліній залежить від частоти обертання двигуна.