Лекція 2. Відхилення напруги і частоти

3. Способи зниження відхилення напруги

3. Способи зниження відхилення напруги

Знизити відхилення напруги можна двома способами: зниженням втрат напруги і регулюванням напруги.

Зниження втрат напруги досягається:

- вибором перетину провідників ліній електропередач за умовами втрат напруги;

- застосуванням поздовжньої ємнісний компенсації реактивного опору лінії. Однак це небезпечно підвищенням струмів короткого замикання при X → 0;

- компенсацією реактивної потужності для зниження її передачі енергії по високовольтних електромережах, за допомогою конденсаторних установок і синхронних електродвигунів, що працюють в режимі перезбудження.

Крім зниження втрат напруги, компенсація реактивної потужності є ефективним заходом енергозбереження, що забезпечує зниження втрат електроенергії в електричних мережах.

Регулювання напруги U:

- в центрі живлення регулювання напруги здійснюється за допомогою трансформаторів, оснащених пристроєм автоматичного регулювання коефіцієнта трансформації в залежності від величини навантаження - регулювання під навантаженням (РПН). Такими пристроями оснащені ~ 10% трансформаторів. Діапазон регулювання ± 16% з дискретністю 1,78%;

- напруга може регулюватися на проміжних трансформаторних підстанціях за допомогою трансформаторів, оснащених пристроєм перемикання отпаек на обмотках з різними коефіцієнтами трансформації - перемикання без збудження (ПБЗ), тобто з відключенням від мережі. Діапазон регулювання ± 5% з дискретністю 2,5%.

Відповідальність за підтримання напруги в межах, встановлених ГОСТ 13109-97, покладається на енергопостачальну організацію.

ГОСТ 13109-97 встановлює допустимі значення усталеного відхилення напруги на затискачах електроприймачів. А межі зміни напруги в точці приєднання споживача повинні розраховуватися з урахуванням падіння напруги від цієї точки до електроприймача і вказуватися в договорі енергопостачання.