7. Модульовані сигнали та їх застосування

Як зазначалось вище, високочастотні коливання, які можна ефективно випромінювати, і які здатні поширюватись з малими втратами по каналу зв’язку, виконують роль переносника інформаційних сигналів, і відповідають певним повідомленням. Ці високочастотні коливання називають несучими або носійними.

                Несуче коливання характеризується відповідними параметрами (амплітудою, частотою тощо), які визначають його форму та характер змін в часі. За відсутності інформаційного сигналу ці параметри є незмінними.

Як несучі коливання звичайно використовують періодичні коливання (неперервні або періодичну послідовність імпульсів), які мають дискретний (лінійчастий) спектр.

                Найпростішим неперервним несучим коливання є гармонічне коливання:

Несуче високо-частотне коливання виконує роль переносника інформацій­них сигналів.

                    ,                     (1.42)

яке характеризується трьома параметрами: амплітудою Аm, частотою w0 та початковою фазою j0.

                Найпростіший імпульсний переносник – періодична послідовність імпульсів прямокутної форми (рис.1.11), яка характеризується більшою кількістю параметрів:

амплітудою Аm, тривалістю  імпульсів tі, періодом повторення Тn,  а також іншими параметрами форми імпульсу.


Рис.1.11. Імпульсний переносник

Вид модуляції визначає параметр несучого коливання, який змінюється під дією інформаційного керуючого сигналу.

                Залежно від того, який з параметрів переносника змінюється відповідно до інформаційного керуючого сигналу, розрізняють різні види модуляції.

                Так, для гармонічного переносника можливі три основні види модуляції: амплітудна (АМ), частотна (ЧМ) та фазова (ФМ). У деяких випадках використовують комбінацію цих видів.

                Для імпульсного переносника можливі такі види модуляції: амплітудно-імпульсна (АІМ), фазоімпульсна(ФІМ), широтноімпульсна (ШІМ), частотно-імпульсна (ЧІМ), кодоімпульсна (КІМ).

                Далі коротко розглянемо математичні моделі (ММ) та основні параметри модульованих сигналів.