Section outline

  •          Кафедра будівельної механіки існує з початку створення інституту. У різні роки на кафедрі працювали відомі вчені й педагоги, на сьогодні у складі кафедри працюють 21 висококваліфікованих фахівців, серед яких 6 професорів та 11 доцентів. Крім викладання курсів будівельної механіки та САПР, викладачі кафедри займаються підготовкою бакалаврів, магістрів, аспірантів та докторантів.  Наукова робота проводиться у Науково-дослідному інституті будівельної механіки (який створений 1961 року, як Проблемна науково-дослідна лабораторія тонкостінних просторових конструкцій  і у 1991 реорганізована в НДІ БМ) і відображається у міжвідомчому науково-технічному збірнику «Опір матеріалів і теорія споруд», що видається більше 50 років і входить до науково метричних баз.  Для покращення навчального процесу при кафедрі створені комп’ютерні лабораторії, в який використовуються не тільки загальновідомі програмні комплекси, а і розроблені викладачами кафедри програмні комплекси «КОНТРОЛЬ» та «АСИСТЕНТ».

            Завідувач кафедри ― Баженов Віктор Андрійович заслужений діяч науки і техніки України, двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, лауреат Державної премії України в галузі освіти, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, випускник КІБІ (1963), відомий вчений у галузі механіки твердого деформівного тіла. Створив наукову школу з теорії і методів математичного моделювання, сучасних чисельних розв’язків задач будівельної механіки. Автор біля 570 наукових праць, у тому числі 27 монографій, 30 підручників і навчальних посібників для вищих навчальних закладів серед яких є електронний підручник і довідник з будівельної механіки, перший україномовний підручник «Будівельна механіка. Комп’ютерний курс» (здійснено 3 видання), підручник «Варіаційні основи будівельної механіки» (2014), а також 3 видання посібника з комп’ютерного тестування знань. Під його науковим керівництвом захищено 8 докторських та 22 кандидатських дисертацій.

            В.А. Баженов – відомий у будівельній галузі громадський діяч. Він є дійсним членом Академії інженерних наук України, Української академії архітектури, Академії будівництва України, Російської академії архітектури і будівельних наук, Міжнародної академії наук вищої школи, Академії технологічних наук України. Нагороджений орденами «За заслуги» III ст. (2000), «За заслуги»  ІІ ст. (2006), «За заслуги» І ст. (2011), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2001), знаками «Відмінник освіти України» і «За наукові досягнення».

  •        Кафедра створена у 1930 р. Її першим завідувачем був доктор технічних наук, професор Олександр Азарович Уманський (1900–1973) ― заслужений діяч науки і техніки РСФСР,  відомий фахівець у сфері розрахунку просторових стержневих систем, балок на пружній основі та тонкостінних стержнів замкненого профілю. Автор багатьох наукових праць, монографій, підручників і довідників, серед яких: «Курс сопротивления материалов», «Справочник проектировщика» (під редакцією О. А. Уманського).

           У 1934 р. керівником кафедри став доктор технічних наук, професор Микола Васильович Корноухов (1903–1958) ― заслужений діяч науки і техніки УРСР (1954), дійсний член Академії наук УРСР, член Президії АН УРСР, лауреат державної премії СРСР (1950). 

           М.В. Корноухов закінчив Київський політехнічний інститут (1928), в 1928-1931 роках працював інженером-проектувальником в Управлінні по будівництву великих мостів і в Українському науково-дослідному інституті споруд. В 1931-1958 роках викладав у Київському інженерно-будівельному інституті, з 1935 року одночасно працював в Інституті будівельної механіки АН УРСР (у 1940-1944 роках директором).

           Основні дослідження відносяться до питань міцності і стійкості будівельних конструкцій – стержневих, пластинчатих, пластинчато-стержневих, гладких і ребристих оболонок. Запропонував точний метод розрахунку стійкості плоских рам. Досліджував стійкість просторових рамних каркасів. Розвинув теорію об’єднаного розрахунку на міцність і стійкість у межах і за межами пружності стержнів і стержневих систем.

           З 1958 р. по 1973 р. діяльністю кафедри керував доктор технічних наук, професор Давид Веніамінович Вайнберг (1905–1973) ― лауреат премії ім. Б.Г. Гальоркіна, випускник Київського інженерно-будівельного інституту (1932). Фундаментальні наукові розробки Д.В. Вайнберга були тісно пов’язані з Інститутом будівельної механіки Академії наук Української РСР, де з 1933 по 1957 рік він пройшов шлях від аспіранта, докторанта до старшого наукового співробітника. У 1956 р. Д.В. Вайнберг обійняв посаду профессора кафедри будівельної механіки Київського інженерно-будівельного інституту, а з 15 грудня 1958 р. (після смерті академіка АН УРСР М.В. Корноухова) посів місце завідувача кафедри. До останніх днів свого життя, тобто до грудня 1973 р.,  Д.В. Вайнберг був керівником кафедри будівельної механіки.

           Д.В. Вайнберг відомий в історії будівельної механіки як фундатор широкого застосування чисельних методів і програмного забезпечення. У 1961 р. при Київському інженерно-будівельному інституті він створив лабораторію тонкостінних просторових конструкцій, роботи якої набули широкого розвитку. В 1966 р. вона була реорганізована в Проблемну науково-дослідну лабораторію тонкостінних просторових конструкцій, на базі якої в 1991 р. створений Науково-дослідний інститут будівельної механіки (НДІБМ). Д.В. Вайнберг виконував обов’язки наукового керівника лабораторії. Ним опубліковано велика кількість наукових праць, зокрема сім монографій. Основні праці: «Напряженное состояние дисков и пластин», «Пластины, диски, балки-стенки», «Расчет оболочек», «Расчет пластин», «Расчет пространственных рам». Також ним було започатковано видання міжвідомчого науково-технічного збірника «Опір матеріалів і теорія споруд» (1965).

           З 1973 по 1989 р. кафедру очолював доктор технічних наук, професор Георгій Вахтангович Ісаханов (1921 - 2012) ― лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, працював у системі Академії наук УРСР, Інституті проблем міцності ім. академіка Г.С. Писаренка НАНУ.

           Проводив експериментальні й теоретичні дослідження міцності та руйнування матеріалів і конструкцій, розробки методів чисельного моделювання й розрахунку несучої спроможності конструкцій у складних умовах взаємодії з навколишнім середовищем. Є автором більше 200 наукових праць, серед яких: «Міцність неметалевих матеріалів в умовах однобічного нагрівання», «Стійкість та біфуркація стаціонарних режимів при нелінійних коливаннях пластин та оболонок», «Чисельні методи розв’язання задач будівництва на ЕОМ».

           З 1989 р. завідувачем кафедри є доктор технічних наук, професор Віктор Андрійович Баженов (1941 р. н.).

           У різні роки на кафедрі працювали відомі вчені й педагоги: професори І. Я. Аміро, П. М. Варвак, Є.О. Гоцуляк, О.І. Гуляр, Є.С. Дехтярюк, Г. Б. Ковнеристов, М. О. Соловей, О. І. Стрельбицька, С. Ю. Фіалко, В. К. Цихановський, В. Г. Чудновський;  доценти Г.Г. Влайков, С.Я. Гранат, Р.К. Дем’янюк, В.З. Ждан, Г. Й. Мельниченко, М.І. Мінцковський, Н.І. Спіріна та інші.

  • НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ БУДІВЕЛЬНОЇ МЕХАНІКИ КНУБА (НДІ БМ КНУБА)

         У 1961році із максимальною повнотою науково-організаційний талант Д.В. Вайнберга проявився в створенні в КІБІ Науково-дослідної лабораторії тонкостінних просторових конструкцій. Організація лабораторії ‑ це власна ідея проф. Д.В. Вайнберга, основні наукові напрямки діяльності якої були сформульовані ним особисто.

         У наказах Міністра вищої і середньої освіти Української РСР Ю.М. Даденкова № 601 від 19 грудня 1960 р. та директора інститута доцента О.Л. Каліщука по Київському інженерно-будівельному інституту від 17 січня 1961 р., зазначалося, що виконання обов’язків наукового керівника Лабораторії тонкостінних просторових конструкцій покладається на завідувача кафедри будівельної механіки професора Д.В. Вайнберга. Під керівництвом Д.В. Вайнберга Науково-дослідна лабора­торія тонкостінних просторових конструкцій за короткий час увійшла до числа найбільш відомих наукових колективів у галузі будівельної механіки і механіки деформівного твердого тіла. З ініціативи Д. В. Вайнберга Академія наук УРСР в особі Президента АН УРСР академіка Б. Є. Патона та Головного вченого секретаря Президії АН УРСР академіка АН УРСР Г. С. Писаренка підтримала клопотання щодо перетворення лабораторії в Проблемну науково-дослідну лабораторію тонкостінних просторових конструкцій при Київському інженерно-будівельному інституті з віднесенням її до першої категорії наукових установ.

         У 1966 році за рішенням колегії Державного Комітету Ради Міністрів СРСР із науки і техніки від 29 жовтня 1966 року науково-дослідна лабораторія тонкостінних просторових конструкцій Київського інженерно-будівельного інституту, очолювана Д. В. Вайнбергом, була перетворена в Проблемну науково-дослідну лабораторію тонкостінних просторових конструкцій. Науковим керівником лабораторії був призначений проф. Д.В. Вайнберг.

         Перед лабораторією були визначені такі наукові напрямки і задачі: розвиток теорії і методів статичного та динамічного розрахунку просторових систем; розробка методів та алгоритмів чисельного аналізу для розв’язання задач механіки деформованих тіл; розробка автоматизованої системи розрахунку із застосуванням обчислювальної техніки щодо досліджень ефективних форм конструкцій у різних галузях техніки. Слід зазначити, що ці напрямки фактично були сформульовані самим Д.В. Вайнбергом. Уже з перших кроків діяльності Проблемної лабораторії за ініціативою Д.В. Вайнберга було прийнято рішення, яке згодом повністю себе виправдало, що найбільш доцільно створювати універсальні системи, які дозволяли б розв’язувати широке коло задач. Тому виключною особливістю теоретичних і прикладних досліджень лабораторії був їхній універсальний та все об’ємний характер. Виходячи з цього завдання, у Проблемній науково-дослідній лабораторії тонкостінних просторових конструкцій (ПНДЛ ТПК) у цей період широко розмаху набули дослідження по розробці і застосуванню чисельних методів розрахунку конструкцій.

        На базі Проблемної науково-дослідної лабораторії тонкостінних просторових конструкцій в 1991 р. було створено Науково-дослідний інститут будівельної механіки (НДІ БМ). Сьогодні можна з упевненістю сказати, що ідеї та результати наполегливої праці професора Д.В. Вайнберга значно випередили час і зазначили тенденції розвитку обчислювальної механіки. На жаль проф. Д.В. Вайнберг не зміг у повній мірі побачити і оцінити результати своєї праці. За його життя працівниками кафедри і лабораторії було захищено 25 кандидатських дисертацій.

    На сьогоднішній день співробітниками створеної ним наукової школи захищено:

    Докторські дисертації:

    1975 рік:  О.Л. Синявський

    1978 рік:  О.С. Сахаров

    1979 рік:  В.І. Гуляєв

    1981 рік:  Ю.В. Верюжський

    1984 рік:  В.А. Баженов

    1987 рік:  В.Є. Вериженко

    1989 рік:  В.К. Чибіряков, О.І. Гуляр, П.П. Лізунов, В.В. Киричевський

    1990 рік:  Є.О. Гоцуляк, Є.С. Дехтярюк

    1992 рік:  В.В. Гайдайчук, Г.Б. Ковнеристов

    1993 рік:  О.А. Киричук

    1994 рік:  О.В. Гондлях

    1995 рік:  О.Л. Козак, О.І. Оглобля

    1999 рік:  В.К. Цихановський

    2004 рік:  С.Ю. Фіалко, Чан Дик Тінь

    2006 рік:  Я.О. Слободян

    2008 рік:  М.О. Соловей

    2009 рік:  В.М. Трач

    2011 рік:  С.О. Пискунов

    2012 рік:  Г.М. Іванченко

    2013 рік:  І.І. Солодей.

    2018 рік:  О.О. Шкриль

    Кандидатські дисертації:

    1965 рік:  В.З. Ждан, І.А. Коломієць

    1966 рік:  Ф.О. Романенко, О.Л. Синявський, В.І. Гуляєв

    1967 рік:  Ю.К. Чекушкін, А.В. Одинец

    1968 рік:  О.С. Сахаров, В.П. Стукалов

    1969 рік:  В.А.Баженов, В.М. Кислоокий, І.А. Базилевич

    1970 рік:  Й.3. Ройтфарб, П.П. Ворошко, С.М. Любченко

    1971 рік:  Ю.В. Верюжський

    1972 рік:  В.М. Геращенко, Р.К. Дем’янюк

    1973 рік:  В.К. Чибіряков

    1974 рік:  О.В. Шишов, Д.Р. Колев, В.В.Киричевський, Є.О.Гоцуляк

    1976 рік:  В.Г. Кобієв, Г.Й. Мельниченко, С.Я. Гранат, П.П. Лізунов

    1977 рік:  В.В. Гайдайчук, Г.Г. Завьялов

    1978 рік:  О.І. Гуляр, Р.К. Бобров, С.М. Чорний

    1979 рік:  А.І. Вусатюк, Спартак Мухамед Салем, О.С. Свистов

    1980 рік:  М.О. Соловей, І.Є. Гончаренко, О.А. Киричук, Аднан Алі, Пемсинг Кришна,

                     Самсур Абдула, Хоанг Суан Ліонг

    1981 рік:  О.Н. Бесков, В.Є. Вериженко, А.І. Винник, Л.А. Врюкало, О.Л. Козак, А.Д. Легостаєв,

                     Б.М. Марзицин, О.І. Оглобля, О.О. Холоденко

    1982 рік:  Н.Т. Жадрасинов, А.Я. Петренко, В.В. Савицький, В.В. Хименко, В.К. Цихановський,

                     О.В. Шимановський

    1983 рік:  Г.С. Кондаков, С.Л. Попов, О.В. Савчук, В.М. Чабан

    1984 рік:  В.М. Кархалев, П.Г. Мельник-Мельников

    1985 рік:  О.В. Гондлях, Дан Хиу Кун, О.А. Зверев, О.І. Корж, Т.І. Матченко, Т.Л. Савченко,

                     М. Сесенгалієв, Фан Дінь Ба

    1986 рік:  О.В. Глімбовський, В.М. Єрмішев, С.В. Заблоцький, Сауді Хасен, В.В. Чемлаєв

    1987 рік:  К.Я. Бойко, Л.С. Іванова, В.Б. Ковтунов, В.Л. Кошкін, С.Г. Кравченко, Т.А.Кушніренко,

                     Кионг Ле Чунг, Є.Д. Лумельський, Нгуен Ши Чан, О.І. Пелипенко, І.В. Половець,

                     С.В. Потапов, А.Г. Топор, Хетталь Тахар, В.М. Чирва

    1988 рік:  Ю.М. Аппанович, Г.Г. Бурцев, А.А. Гром, О.О. Одинец

    1989 рік:  В.Г. Борисенко, О.В. Братко, А.Б. Васильєв, Г.Є. Захаров, Ігнас Алой Вубаратука,

                     В.Є. Кравцов, В.В. Лажечніков, О.Є. Майборода, О.Ю. Можаровський,  Ю.3. Тотоєв,

                     О.Б. Ушак

    1990 рік:  С. Бояндін, Г.Л. Васильєва, Ю.Л. Динкевич, О.В. Мирчевський,

                     Садик Обанішола Муфутоу, О.А. Фесенко, Н.Л. Філіппова, Тю В’єт Кионг

    1991 рік:  О.А. Богуцький, О.В. Геращенко, А.М. Кацапчук, Є.Е. Котенко, О.П. Кошевой,

                     О.Б. Крицький, Ю.С. Петрина, Санд Ахмед Шах, Енерамаду Келечі Обінна

    1992 рік:  О.В. Белоліпецька, Ю.В. Ворона, К.Я. Головатюк, Ю.М. Дяденчук, Т.Г. Захарченко,

                     І.О. Климко, Обанішаль Садні, І.О. Серпак, Фазір Пад Шах, В.О. Ясинський

    1993 рік:  Гбену Атігло Рафаель, В.О. Поколенко, Ся І Пуйгень, П.П. Чеверда, Шу Мінь

    1994 рік:  В.К. Бондарь, Н.А. Валєєва, Жабер Хорд, Г.М. Іванченко, М.Г. Кушніренко,

                     О.О. Лукьянченко, Темор Шах, Ю.О. Шинкарь

    1995 рік:  О.Г. Ковалевська, В.О. Рутковський, Хуан Карлос Унчаусті

    1996 рік:  Хаблос Абд Раззак, Г.Л. Дмитрієв, Аят Нуарі

    1997 рік:  Н.А. Сніжко

    1999 рік:  Д.Е. Прусов, Лабу Мезьян, Саіді Амін

    2001 рік:  Ю.Д. Гераймович, С.О. Пискунов, І.І. Солодей

    2002 рік:  Гендузен Абденур, Бусетта Мубарек

    2003 рік:  О.В. Костіна

    2005 рік:  О.П. Кривенко

    2006 рік:  М.В. Гончаренко

    2007 рік:  О.О. Шкриль

    2008 рік:  М.С. Барабаш

    2009 рік:  В.П. Андрієвський

    2011 рік:  С.В. Мицюк

    2012 рік:  Ю.В. Максим’юк

    2013 рік:  М.О. Вабіщевич, Д.В. Богдан

         Загалом захищені 27 докторських і 172 кандидатські дисертації, зокрема за період 1991-2015р. підготовлено 55 кандидата і 15 докторів технічних наук. Такі цифри, за якими доля колективу, кожної творчої людини, вражають. Ці люди зараз працюють в Україні, США, Росії, Польщі, Німеччині, Франції, Австралії, Новій Зеландії, Канаді і багатьох інших країнах світу.

         Cлід зазначити, що наукова діяльність проф. Д.В. Вайнберга мала великий вплив на роботу кафедр, факультетів, університету в цілому. Серед спадкоємців його наукової школи ‑ завідувачі кафедр, професори В.А. Баженов, П.П. Лізунов, В.В. Гайдайчук, В.К. Чибіряков. У Науково-дослідному інституті будівельної механіки проводились дослідження, які сприяли підготовці докторських дисертацій, що захищені завідувачами кафедр, професорами І.П. Бойком та В.О. Пермяковим, професором В.О. Сахаровим. Під впливом проф. Д.В. Вайнберга захищена низка дисертацій з нарисної геометрії і інженерної графіки, будівельних машин та інших суміжних наукових напрямків.

         Досягненню такого рівня підготовки науково-технічних кадрів в значній мірі сприяли відповідні публікації здобувачів у збірнику «Опір матеріалів і теорія споруд». Міжвідомчий збірник наукових праць «Опір матеріалів і теорія споруд» був створений у 1965 році за ініціативою професора Д.В. Вайнберга (1905-1973), який в період 1965-1973 років був його відповідальним редактором. Періодичність видання збірника ‑ два рази на рік, за період 1965‑2016 рр. видано 98 випусків. Збірник розповсюджується в провідні бібліотеки України, зокрема надсилається до Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського (повний текст випусків збірника представлений також і на сайті цієї бібліотеки) Національної парламентської бібліотеки України, Львівської Національної бібліотеки України ім. Стефаника та інших.

    У 1965‑1998 роки збірник видавався російською мовою і мав назву «Сопротивление материалов и теория сооружений», а з 1998 р. збірник статей видається під назвою «Опір матеріалів і теорія споруд». В збірнику публікуються наукові статті, які підготовлені українською, англійською та іншими мовами, і містять результати фундаментальних досліджень з актуальних проблем опору матеріалів, будівельної механіки, механіки деформівного твердого тіла, теорії споруд, суміжних прикладних проблем міцності і надійності в машинобудуванні, будівництві та інших галузях сучасної техніки. Також висвітлюються питання викладання будівельної механіки та подається інформація про нові навчальні і наукові видання за тематикою збірника. В даний час редакційна колегія науково-технічного збірника «Опір матеріалів і теорія споруд» працює у складі:

    Головний редактор: В.А.Баженов, доктор технічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України.

    Заступник головного редактора: С.О. Пискунов, доктор технічних наук, професор, професор кафедри будівельної механіки КНУБА.

    Відповідальний секретар: О.В. Геращенко, к.т.н., старший науковий співробітник НДІ БМ.

    Члени редколегії: професори зарубіжних університетів П.В. Алявдін (Зеленогурський університет, Польща), Ю. Аткочиунас (Технічний університет Гедімінаса, м. Вільнюс, Літва), О.М. Белостоцкий (Московський державний будівельний університет, Росія), І. Елішаков (Атлантичний університет, Флоріда, США), С.Н. Кривошапко (Російський університет дружби народів ім. Патріса Лумумби, м. Москва, Росія), С.Ю. Фіалко (Технічний університет «Краківська Політехника», м. Краків, Польща), Чан Дик Тінь (Університет транспорта, м. Хо Ши Мін, В’єтнам); д.т.н., професор, академік НАН України, заступник директора з наукової роботи Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАНУ Л.М. Лобанов; д.т.н., головний науковий співробітник НПО «СКАД Софт» А.В. Перельмутер; д.т.н., професор, професор Національного авіаційного університету Ю.В. Верюжський; д.т.н., професор, завідувач кафедри динаміки, міцності машин і опору матеріалів Одеського політехнічного університету О.Ф. Дащенко; д.т.н., професор, ректор, завідувач кафедри будівельної механіки Тернопільского  національного технічного університету ім.Івана Пулюя П.В. Ясній; д.т.н., професор, завідувач кафедри теоретичної механіки КНУБА  В.В. Гайдайчук; д.т.н., професор, професор кафедри будівельної  механіки КНУБА Г.М. Іванченко; д.т.н., професор, завідувач кафедри основ інформатики КНУБА П.П. Лізунов; д.т.н., професор кафедри будівельної  механіки КНУБА І.І. Солодей.

    Електроні версії статей, опублікованих в збірнику з 2009 р., доступні на сайті збірника opir.knuba.edu.ua, де також представлена інформація про умови публікації статей та інші матеріали, що регламентують діяльність редколегії та поширення матеріалів збірника. Збірник представлений в українському реферативному журналі «Джерело»,  в рефератівній базі даних «Україніка наукова», в науково-метричних базах даних Google Shcolar, Ulrichsweb (Ulrich's Periodicals Directory), Сopernicus, DOAJ.

  • Навчальна діяльність

    Фахівці кафедри працюють за такою тематикою: фундаментальні й пошукові дослідження у галузі теорії розрахунків на міцність, стійкість та коливання складних просторових конструкцій, які перебувають в екстремальних умовах експлуатації, із урахуванням геометричне - і фізично-нелінійного характеру деформування, дійсних властивостей матеріалу при силових, температурних, електромагнітних та інших статичних і динамічних навантаженнях та створенні на цій основі комп'ютерних автоматизованих систем досліджень будівельної механіки, проблемно - та об’єктивно-орієнтованих пакетів прикладних програм.

    Кафедра здійснює викладання таких дисциплін: будівельна механіка, основи теорії споруд, теорія споруд, системи автоматизованого проектування в будівництві, програмне забезпечення конструкторських розрахунків, метод скінчених елементів, основи теорії інженерних розрахунків, технічна механіка, інформаційні технології, варіаційні принципи і методи будівельної механіки, імовірнісні методи розрахунку конструкцій, основи наукових досліджень, інформаційні технології наукових досліджень, методологія і організація наукових досліджень.

    У навчальному процесі широко застосовують оригінальні програмні комплекси АСИСТЕНТ і КОНТРОЛЬ, які розроблені викладачами кафедри і що року оновлюються у відповідності до змін, які відбуваються в навчальному процесі, та загальновідомі комплекси систем автоматизованого проектування графічної AutoCAD, конструктивної ЛІРА і SCAD.

    Щороку науковці кафедри видають підручники, посібники, методичні розробки для оперативного використання в навчальному процесі.

    Міжнародна діяльність

    Кафедра будівельної механіки КНУБА у співпраці із Тернопільським національним технічним університетом ім.Пулюя та іноземними партнерами (Lublin University of Technology- Польща, ТVE Mérnökiroda Kft. (TVE_Engineering),- Угорщина) приймала участь у підготовці і поданні для участі в конкурсі за програмою ERASMUS+  проекту "Сurricula modernization and multimedia platform implementation for improving of engineers' education in the field of Structural Integrity (MultySI)" ("Модернізація навчальних планів впровадження мультимедійної платформи для покращення інженерної освіти у галузі конструктивної міцності").

    За участю співробітників кафедри підготовлені і представлені до участі в конкурсах наступні проекти

    •      в рамках програми HORIZONT-2020, напрям  INFRASUPP-02-2017 : «International Scientific Cooperation for Research Infrastructures (RI) in the Realm of Nonlinear Dynamics” ( ISCRINOD ) («Міжнародне наукове співробітництво для дослідження інфраструктурних об’єктів методами нелінійної динаміки») – у співпраці із Potsdam Institute For Climate Impact Research, Universidad Politécnica De Cartagena, Ventspils University College, Engineering Research InstituteVSRC.

    •      в рамках програми «ERASMUS+» : «Innovative Structural integrity courses for training of specialists in Civil and Mechanical Engineering on multimedia platform (ISIC-CME(«Іноваційцні навчальні курси для підготовки фахівців в галузі будівництва і механічної інженерії») – у співпраці із Lublin University of Technology, TVE Mérnökiroda Kft. (TVE_Engineering), Ecole Nationale d'Ingénieurs de Metz, France.

     

    Монографії видані в іноземних виданнях

    •       «Structural mechanics and theory of structures. History essays» (LAP LAMBERT Academic Publishing, Saarbruken, Deutscland - «Будівельна механіка і теорія споруд. Нариси з історії» автори Баженов В.А., Перельмутер А.В., Ворона Ю.В.; 580 с)

    •       «Stability and Discontinious Bifurcations in Vibroimpact Systems. Numerical Investigations» (LAP LAMBERT Academic Publishing, Saarbruken, Deutscland  - «Стійкість і розривні біфуркації у віброударних системах. Чисельне дослідження», автори Баженов В.А., Погорєлова О.С., Постнікова Т.Г., 112 с.)

    •      «Сontinium mechanics: semi-analytical finite element method»
    (автори Баженов В.А., Пискунов С.О., Солодей І.І., 246 с.) підготовлена англійською мовою і подана до видавництва Cambridge Scientific Publisher, London.

    Співробітники кафедри регулярно опубліковують статті в міжнародних і закордонних наукових журналах, що індексуються в науково-метричних базах даних (НМБД), в тому числі в журналах НАН України «Прикладная механіка» (International Applied MechanicsSpringer ), «Проблемы прочности» (Strength of Materials - Springer), які перекладаються і видаються в США 

    https://link.springer.com/journal/11223

    https://www.springer.com/physics/classical+continuum+physics/journal/10778

     


  • ПІДРУЧНИКИ ТА ПОСІБНИКИ

    Баженов В.А., Сахаров А.С., Мельниченко Г.И., Чорный С.М. Метод конечних элементов в задачах строительной механики. Учебно-методическое пособие для студентов строительных специальностей вузов. – К.: КДТУБА, 1994.

    Баженов В.А., Дехтярюк Є.С. Будівельна механіка. Динаміка споруд. – К.: ІЗМН, 1998.

    Баженов В.А., Гранат С.Я., Шишов О.В. Будівельна механіка. Комп’ютерний курс. Підручник. – К.: ВІПОЛ, 1999.

    Баженов В.А., Венгерський П.С, Горлач В.М., Левченко О.М., Лізунов П.П., Гаврона В.С., Ананьєв О.М. за ред.. Шинкаренка Г.А., Шишова О.В. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології. – К.: Каравела, 2004.

    Баженов В.А., Дехтярюк Є.С. Імовірнісні методи розрахунку конструкцій. Випадкові коливання пружних систем – К.: ВІПОЛ, 2005.

    Баженов В.А., Криксунов Э.З., Перельмутер А.В., Шишов О.В. Строительная информатика. Автоматизированное проектирование несущих конструкций и сооружений. – М.:ИАСВ, 2006.

    Баженов В.А., Іванченко Г.М., Шишов О.В. Будівельна механіка. Розрахункові вправи. Задачі. Комп’ютерне тестування – К.: Каравела, 2006.

    Баженов В.А., Іванченко Г.М., Шишов О.В. Будівельна механіка. Розрахункові вправи. Задачі. Комп’ютерне тестування – К.: Каравела, 2007.

    Баженов В.А., Перельмутер А.В., Шишов О.В. Будівельна механіка. Комп’ютерні технології. Підручник. – К.: Каравела, 2009.

    Баженов В.А., Іванченко Г.М., Шишов О.В., Пискунов С.О. Будівельна механіка. Розрахункові вправи. Задачі. Комп’ютерне тестування – К.: Каравела, 2010.

    Баженов В.А., Криксунов Е.З., Перельмутер А.В., Шишов О.В. Інформатика. Інформаційні технології в будівництві. Системи автоматизованого проектування. Підручник.  – К.: Каравела, 2011.

    Баженов В.А., Дехтярюк Є.С., Ворона Ю.В. Будівельна механіка. Динаміка споруд. Підручник. – К.: ПАТ «ВІПОЛ», 2012.

    Баженов В.А. Варіаційні принципи і методи будівельної механіки. Підручник. – К.:  Каравела, – 2012.

    Баженов В.А., Перельмутер А.В., Шишов О.В. Будівельна механіка. Комп’ютерні технології і моделювання. Підручник. – К.: ПАТ ВІПОЛ, 2013.

    Баженов В.А., Ворона Ю.В. Будівельна механіка. Динаміка. Підручник. – К.: Каравела, – 2014.

    Баженов В.А. Варіаційні основи будівельної механіки. Підручник. – К.:  Каравела, – 2014.

    Баженов В.А., Геращенко О.В., Гончаренко М.В. Варіаційні принципи будівельної механіки. Історія становлення та розвитку. Підручник. – К.:  Каравела, – 2015.

    МОНОГРАФІЇ

    В.А. Баженов, А.И. Гуляр, А.С. Сахаров, А.Г. Топор Полуаналитический метод конечных элементов в механике деформируемых тел.– К. : НИИСМ, 1993. – 376 с.

    В.А. Баженов, А.С. Сахаров, А.В. Гондлях, С.Л. Мельников Нелинейные задачи механики многослойных оболочек. – К. : НИИСМ, 1994. – 264 с.

    В.А. Баженов, А.И. Гуляр, А.Л. Козак, В.А. Рутковський, А.С. Сахаров Численное моделирование разрушени железобетонных конструкций по методу конечных элементов. – К. : Наукова думка, 1996. – 360 с.

    Баженов В.А., Гуляр О.І., Пискунов С.О., Сахаров О.С. Напіваналітичний метод скінченних елементів в задачах руйнування просторових тіл. – К. : КНУБА, 2005. – 298 с.

    Баженов В.А., Кривенко О.П., Соловей М.О. Нелінійне деформування та стійкість пружних оболонок неоднорідної структури. – К.: ЗАТ ВІПОЛ, 2010. – 317 с.

    Баженов В.А., Гуляр О.І., Сахаров О.С., Солодей І.І. Напіваналітичний метод скінченних елементів в задачах динаміки просторових тіл. – Київ, 2012. – 247 с

    Баженов В.А., Гуляр О.І., Пискунов С.О., Сахаров О.С. Напіваналітичний метод скінченних елементів в задачах континуального руйнування просторових тіл. – К.: Каравела, 2014. – 235 с.

    Баженов В.А., Ворона Ю.В., Перельмутер А.В. Будівельна механіка і теорія споруд. Нариси з історії  – К.: Каравела, 2016. – 427 с.

    Баженов В.А., Пискунов С.О., Солодей І.І Чисельне дослідження процесів нелінійного статичного і динамічного деформування просторових тіл– К.: Каравела, 2017. – 306 с.

    Баженов В.А., Пискунов С.О., Шкриль О.О  Напіваналітичний метод скінчених елементів в задачах механіки руйнування просторових тіл з тріщинами – К.: Каравела, 2017. – 208 с.

    В.А.Баженов,  С.О.Пискунов,  Ю.В.Максим’юк Метод скінченних елементів у задачах деформування та руйнування тіл обертання при  термосиловому навантаженні – К.: Каравела, 2018. – 316 с.

    В.А. Баженов. Варіаційні принципи будівельної механіки. Нариси з історії. / В.А. Баженов, А.В. Перельмутер, Ю.В. Ворона, В.В. Отрашевська – К.: Каравела, 2018. – 924 с.




  • Матеріальна база

    З метою забезпечення навчального процесу та проведення лабораторних занять при кафедрі будівельної механіки створені дві навчальні лабораторії:

    «Систем автоматизованого проектування» аудиторія 310 завідувач лабораторії Сизевич Борис Іванович, співробітники лабораторії: провідний інженер Гуменюк Віктор Петрович, інженери І категорії Ситник Ангеліна Андріївна, Штерн Людмила Іванівна, інженер Гурак Володимир Миколайович, старший лаборант Богачик Наталія Миколаївна.

    «Комп’ютерних технологій будівельної механіки» аудиторія 304 завідувач лабораторії Хоменко Євген Володимирович, співробітники лабораторії: провідні інженери Нікіфорова Ольга Борисівна, Яйчун Наталія Володимирівна.

    В лабораторіях використовуються не тільки загальновідомі програмні комплекси, а і розроблені викладачами кафедри програмні комплекси «КОНТРОЛЬ», «АСИСТЕНТ» та «OLYMPIADA».

    Контактні дані

    Кафедра розташована в головному корпусі університету (к. 301а, 301б, 306, 308) і дві лабораторії (к. 304, 310), які оснащені сучасними комп’ютерами.

    Контактні дані:

    Контактні телефони: +38(044)-241-54-12, +38(044)-241-55-49.

    Електронна адреса:   budmech_knuba@ukr.net